‘Winkels de dupe van afschaffen dividendbelasting’

Speciaalzaken in groente en fruit, bloemen en planten, vis en etenswaren en drank worden de dupe van de geplande afschaffing van de dividendbelasting. Zij betalen de rekening van circa twee miljard.

Dat stellen vier belangenverenigingen voor detailhandelsbedrijven. Door de afschaffing van de dividendbelasting gaat de btw op primaire levensbehoeften van zes naar negen procent, menen zij. Veel van de spullen die deze winkels verkopen vallen onder dat lage btw-tarief.

De Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH), AGF Detailhandel Nederland (ADN), Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) verwachten dat consumenten minder zullen uitgeven bij kleine winkeliers. Klanten moeten door de btw-verhoging immers meer gaan betalen voor hun boodschappen.

De organisaties wijzen erop dat slechts enkele grote bedrijven met buitenlandse investeerders profiteren. Bovendien staat de maatregel haaks op het stimuleren van gezonde voeding. Gezonde producten worden namelijk extra belast.

De belangenverenigingen sloegen de handen ineen na onderzoek waaruit bleek dat de omzet van bloemisten met ruim zes procent zal dalen als gevolg van de btw-verhoging. Ook zouden 415 banen op de tocht staan en komt vijftien procent van de bloemisten in de problemen. In landen als Spanje en Frankrijk waren btw-verhogingen ook slecht voor de verkoop van bloemen en planten.

Bron: ANP

Auto’s zonder CO2-uitstoot: bijtelling verandertBox 3: nog steeds discussie