De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)

Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleineondernemersregeling in. Is dit interessant voor jou als ondernemer? En wat zijn de gevolgen hiervan?
Een aantal vragen zoals: ‘Moet ik mijn prijzen verhogen?’ ‘Wat moet ik doen als ik alleen maar lever aan zakelijke klanten?’ en ‘Hoe zit het met de btw?’ zal ik toelichten in dit artikel.

Hoe werkt de huidige KOR?

De huidige KOR is gebaseerd op het bedrag wat aan btw betaald moet worden, namelijk in een kalenderjaar minder dan € 1.883,-.

Dit betekent vaak dat je minder of zelfs helemaal geen btw hoeft af te dragen. Wilde je in aanmerking komen voor de huidige KOR moest je voldoen aan 4 voorwaarden namelijk:
– de btw grens;
– een eenmanszaak, vof of maatschap;
– in Nederland gevestigd;
– voldoen aan de administratieve verplichting.

Hoe werkt de nieuwe KOR?

De nieuwe KOR is gebaseerd op je omzet exclusief btw in een kalenderjaar, niet hoger dan € 20.000,-. Wanneer je hieraan voldoet heb je recht op algehele vrijstelling van btw-verplichtingen. Dat komt neer op het volgende:
– Je mag geen btw naar je klanten toe berekenen.
– Je kan geen btw terugvorderen over je aankopen en investeringen.
– Je moet deze regeling aangaan voor minimaal drie jaar.
– Je mag geen gebruik meer maken van de regeling als je meer dan € 20.000,- omzet per jaar behaalt.
– Je hoeft geen btw-aangiften meer te doen.

Wanneer je van deze regeling gebruik wilt maken moet je voldoen aan de criteria. Daarnaast is een aanmelding verplicht vóór 20 november 2019.

Is de nieuwe KOR interessant voor jou?

Lever je aan consumenten? ✔️
De omzet is lager dan € 20.000,-? ✔️
Je levert alleen diensten en producten aan Nederlandse bedrijven/consumenten en koopt alleen bij Nederlandse bedrijven? ✔️
Je bent niet van plan om grote investeringen (meer dan € 10.000,-) in de komende drie jaar te doen? ✔️

Nadelen nieuwe KOR

 1. Je moet zeker zijn van je toekomst.

  Wanneer je gebruik gaat maken van de nieuwe KOR, zit je daar automatisch 3 jaar aan vast. Dat betekend dat je omzet deze 3 jaar niet hoger mag zijn dan € 20.000,-. Wanneer je boven de € 20.000,- komt heb je geen recht meer op de voordelen en moet je ook zelf weer btw berekenen aan je klanten.Wanneer je boven de omzetgrens bent gekomen, mag je de daarop volgende 3 jaar geen gebruik meer maken van de regeling.

  Veel ondernemers zijn met hun onderneming begonnen om de komende jaren te groeien met de omzet. Een onverwachte piek of financiële meevaller kan fataal zijn voor deze nieuwe regeling. Het enige voordeel is dat je de btw niet met terugwerkende kracht hoeft terug te betalen.

  Het nadeel? Je moet direct je btw weer gaan factureren. De prijzen voor je klanten gaan in één klap omhoog, zodat je invloed hebt op de timing hiervan.

  We hebben het hier wel alleen over de omzet exclusief btw, dus geen winst.

 2. Verwarring en imagoschade

  Het kan verwarring scheppen als je geen btw op je factuur vermeld, verwacht daarom ook vragen en/of opmerkingen van klanten.Het bedrijf dat jouw factuur ontvangt kan daarnaast de conclusie trekken dat jouw jaarlijkse omzet onder KOR-grens valt. Mogelijk trekken ze daardoor de conclusie dat je geen serieuze partij bent om mee samen te werken.

  Alleen al door punt 2 zou ik je afraden om van de regeling gebruik te maken, het komt onprofessioneel over en je samenwerkingen kunnen schade oplopen.

 3. Herziening van de btw

  Heb je in de afgelopen 5 jaar btw op investeringen als voorheffing afgetrokken? Dan krijg je herziening van de btw. Dit geldt alleen wanneer de afgetrokken btw gedeeld door 5 jaar meer is dan € 500,-.Concreet betekend dit dat investeringen die samen over de afgelopen 5 jaar meer dan € 10.000,- exclusief btw bedragen. In dit geval zal een deel van de btw terugbetaald moeten worden aan de Belastingdienst. Voor investeringen in onroerend goed wordt zelfs 10 jaar gerekend.

 4. Je administratie dient goed bijgehouden te worden

  Je hoeft je btw-aangiften niet meer te doen, maar je administratie lasten worden niet minder. Een goed bijgehouden administratie heeft als voordeel dat je in de gaten kan houden of en wanneer je de omzetgrens van € 20.000,- bereikt.

Tips

Wil je gebruik gaan maken van de KOR 2019? Dan heb ik nog een paar tips voor je.

 1. Maak geen overhaast besluit
  De meeste kleine ondernemers met een blijvend lage omzet, gaan er nauwelijks op vooruit.
  Maak (of laat deze maken) een goede omzetprognose en analyse maken van je te verwachten kosten en investeringen.
 2. Schakel de hulp in van een professional
  Kom een keer langs op gesprek, dan zullen we samen naar de situatie kijken.
 3. Houd je administratie goed bij.
  Maak gebruik van een goede boekhoudtool die alles 24/7 bijwerkt.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de nieuwe KOR, neem dan contact met ons op, dan plannen we een vrijblijvende afspraak in.

Keuzevrijheid bij pensioen gaat niet vanzelf goedNieuwe tarieven IB (inkomstenbelasting) 2020