Krijg je boeterente terug? Pas op: de fiscus kijkt mee

Mooi. Je krijgt compensatie van de bank omdat er te veel boeterente is gerekend. Maar pas op voordat je het geld uitgeeft, de Belastingdienst wil namelijk ook een deel.

Zo’n dertigduizend hypotheekklanten krijgen tussen een paar tientjes en duizenden euro’s terug, omdat ze te veel boeterente betaalden bij het oversluiten van hun hypotheek. Gisteren werd bekend dat hypotheekverstrekkers sinds 14 juli 2016 miljoenen euro’s te veel hebben gerekend. Dat geld krijgen klanten voor het eind van het jaar terug, beloofden de banken.

Klinkt mooi zo’n compensatie. Maar hoe moet dat met je belastingaangifte? Wie zijn hypotheek voortijdig aflost moet een boete aan de bank betalen, omdat die rente-inkomsten misloopt. Deze betaalde boeterente is fiscaal aftrekbaar in het jaar dat je hem betaalt.

Hoe moet dat met je belastingaangifte?

En daar zit nu nét het probleem. Je moet de betaalde boeterente over 2016 in het belastingjaar van 2016 opvoeren. Dat is de belastingaangifte die nu vóór 1 mei bij de Belastingdienst binnen moet zijn. Alleen is onbekend of je compensatie krijgt én hoeveel.

Wat moet je nu doen?

Een woordvoerder van de Belastingdienst geeft advies: “Je kunt de huidige boeterente die je in 2016 hebt betaald opvoeren en volledig aftrekken. Als je later dit jaar geld terugkrijgt, kun je dat corrigeren op je belastingaangifte in 2017.”

En als ik het bedrag niet opgeef?

Wat gebeurt er als je in 2017 per ongeluk ‘vergeet’ de ontvangen compensatie op te geven. Heb je dan dubbel mazzel? Nee, de Belastingdienst adviseert je eerlijk je aangifte in te vullen. Anders riskeer je een ‘vergrijpboete’.

Hoe hoog is die boete?

Je moet het bedrag later toch terugbetalen. “Daar bovenop riskeer je een boete die kan oplopen tot 100 procent van het verschuldigde bedrag”, zegt de woordvoerder.

De miljoenencompensatie is dus niet alleen goed nieuws voor de portemonnee van tienduizenden hypotheekgedupeerden, maar spekt ook de staatskas. Leuker kunnen we het niet maken.

Bron • RTL Z

Gaat de spaarrente bij andere banken ook naar nul?Studiekosten en kinderalimentatie