Gaat de spaarrente bij andere banken ook naar nul?

Triodos verlaagt als eerste bank de spaarrente naar 0 procent. Volgen de andere banken? En moeten we vrezen dat we in de toekomst moeten betalen om ons spaargeld bij de bank te stallen?

De rente bij de andere vier grote banken kruipt langzaam richting 0 procent. Volgens Triodos is die nullijn in ieder geval onvermijdelijk.

De bank schreef gisteravond aan hun klanten over de renteverlaging: “De rentes in Europa zijn historisch laag. Voor Triodos Bank betekent dit dat onze rente-inkomsten zijn gedaald. Met als gevolg dat wij de rente op onze Internet Spaarrekening hebben moeten verlagen.”

Grote vraag is nu: volgt de rest? We belden een rondje.

Niets uitsluiten

Rabobank heeft onlangs de variabele spaarrente voor particulieren verlaagd van 0,25 procent naar 0,20 procent. “Dit is in lijn met de marktontwikkelingen, die wij volgen. Wij lopen niet vooruit op verdere ontwikkelingen”, zegt Nanne van Nunen, woordvoerster van de Rabobank.

ABN Amro geeft nu nog 0,2 procent rente op hun spaarrekening Direct Sparen. “Die is recent al verlaagd”, zegt Jarco de Swart, woordvoerder van de bank. “We gaan niets zeggen over verwachtingen en op zaken vooruit lopen of we de rente verlagen. Maar een negatieve rente op je spaargeld is niet aan de orde.”

Bij ING krijgen spaarders nog 0,25 procent. Ze doen verder geen uitspraken over de toekomstige ontwikkelingen van de spaarrente. “De kans dat de spaarrente richting 0 procent gaat, sluiten wij niet uit. Een negatieve spaarrente voor consumenten is op dit moment niet aan de orde”, zegt Liselore Stuut, woordvoerster van ING.

SNS Bank geeft op dit moment nog 0,4 procent rente, veel in vergelijking met de rest. “We hebben onze systemen ingericht voor negatieve rente, maar de kans dat dit voor spaarders gebeurt, is zeer klein”, zegt hun woordvoerder Jascha Hagendoorn.

Niet overstappen

Bij Triodos staat de telefoon niet roodgloeiend met klanten die willen overstappen naar een andere bank. “Mensen kiezen bewust voor onze bank. Rente is niet het belangrijkste motief voor onze klanten om voor Triodos te kiezen. Het is wel vervelend voor klanten, dat ze geen rente meer krijgen”, zegt Maarten Thijs van Triodos.

Over geld betalen om je spaargeld bij een bank te mogen stallen, is Thijs kort. “Negatieve rente is koffiedik kijken. Geen bankier die daar een zinnig antwoord op kan geven. Maar er is nu geen sprake van negatieve rente voor gewone spaarders.”

Betalen om te mogen sparen

Dit slechte nieuws kregen rijke klanten van de Zwitserse zakenbank UBS vandaag wél te horen. Spaarders betalen voortaan 0,6 procent rente over het spaartegoed boven de miljoen euro.

ASR Bank geeft met 0,6 procent de hoogste spaarrente, zonder beperkende voorwaarden. Op de site spaarrente.nl kun je alle spaarrentes bekijken.

Bron • RTL Z

Internetmakelaars zijn goedkoop, maar leveren ook minder opKrijg je boeterente terug? Pas op: de fiscus kijkt mee