Economie groeit met 3,4 procent in een jaar tijd

Beeld © ANP

De economie draait fantastisch. In een jaar tijd groeide het bbp, alles wat we met elkaar verdienen in Nederland, met maar liefst 3,4 procent.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Breed gedragen groei

Het beste nieuws is misschien nog wel dat de groei breed gedragen is: de investeringen nemen toe, we exporteren meer naar het buitenland en consumenten besteden meer.

Ten opzichte van het vorige kwartaal groeide de economie met 0,4 procent. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het eerste kwartaal van 2017 twee werkdagen meer had dan het eerste kwartaal van 2016.

Beste cijfer sinds 2008

Gecorrigeerd voor het verschil in werkdagen groeide de economie nog altijd buitengewoon hard: met 2,8 procent op jaarbasis. Sinds 2008 groeide de economie niet meer zo hard.

Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding en elektrische apparaten. Voor voeding, drank en tabak trokken we juist wat minder vaak de portemonnee. Het consumentenvertrouwen staat op het hoogste niveau in 10 jaar tijd.

De investeringen werden vooral gestuwd door verkoop van huizen en vervoersmiddelen. Bedrijven investeerden vooral veel in nieuwe software, machines en telecomapparatuur.

Meer vacatures, minder werklozen

Ook over de arbeidsmarkt publiceerde het CBS bijzonder hoopgevende cijfers. Het aantal banen groeide in het eerste kwartaal met 56.000, de werkloosheid daalde met 23.000 en het aantal vacatures nam toe met 13.000.

Op dit moment zijn er maar liefst 184.000 banen nog niet ingevuld.

Bron • RTL Z

Studiekosten en kinderalimentatieVerandering minimumloon per 1 juli 2017