Belastingdienst moet stoppen met BSN in btw-nummer

De Belastingdienst moet van de privacyautoriteit vanaf 1 januari 2019 stoppen met het gebruik van het burgerservicenummer (bsn) in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak. Of die deadline wordt gehaald is de vraag: de Belastingdienst zegt dat de klus niet binnen een paar maanden is geklaard.

Het btw-nummer moet verplicht op de website van ondernemers en op facturen worden vermeld, waardoor iedereen het burgerservicenummer kan zien van een zelfstandige.

Dat kan mogelijk zorgen voor problemen, want met een bsn, naam, woonadres en telefoonnummer kunnen criminelen makkelijk identiteitsfraude plegen.

Geen wettelijke basis

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat het gebruik van het bsn in het btw-nummer in strijd is met de privacywet. In zijn onderzoeksrapport (pdf) staat dat de Belastingdienst ‘geen wettelijke basis heeft’ om het bsn te gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak.

De Belastingdienst moet ‘zo snel mogelijk’ stoppen met deze praktijken. “Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen”, aldus de autoriteit.

Duur project

Volgens de autoriteit verzet de Belastingdienst zich niet principieel tegen een niet aan het bsn gerelateerd btw-identificatienummer.

“Maar een andere wijze van toekenning van btw-identificatienummer is volgens de Belastingdienst uitvoeringstechnisch een groot probleem, zowel voor de Belastingdienst als voor de ondernemingen en een dergelijke wijziging zal veel tijd en geld kosten.”

De verwachting is dat het project langer ‘een hele flinke klus’ wordt, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst. Over kosten is nog niets bekend, daar moet eerst nog onderzoek naar worden gedaan. “Het bsn van ondernemers zit in onze systemen verweven, zoals betalingskenmerken en vorderingen. Het is geen kortetermijnproject.”

Misbruik

Josien van Breda, directeur van vakbond FNV Zelfstandigen, zei eerder tegen RTL Z dat misbruik van deze gegevens regelmatig voorkomt: “De privégegevens van zzp’ers worden onder andere misbruikt om op een ogenschijnlijk betrouwbare manier producten via Marktplaats aan te bieden, maar nooit te leveren.

Bron • RTL Z

Nieuwe wetgeving ZZP’ersBedrijven profiteren volop van innovatieregeling